Örsi nagyon elfáradt. Annyira, hogy elaludni sem volt ereje. Tele volt feszültséggel ettől az érzéstől és hangosan sírni kezdett. Kétségbeesetten menekül a szorító érzések elől. Becsukta a szemét, nem volt hajlandó rá nézni anyára vagy apára. Megfeszült testtel kiabált valami segítségért, de közben ellökött magától minden simító mozdulatot. Aztán mikor elmondta mindazt a sok mindent, amit közös nyelv híján még nem tud elmondani elfogadta az ölelést és figyelni kezdte, ahogy a szívdobogásomról kezdtem suttogni neki. Nem zúdítottam rá rögtön, hogy látod, ha egy órája hajlandó lettél volna lefeküdni, s azt sem mondtam: nem kell sírni, látod. Csak elmondtam, hogy szeretem, ezzel a szívvel, melynek dobogását hallja. Elsuttogtam, hogy szeretném megérteni mindig azt, hogy hogyan tudom a legjobbat adni neki. Beszéltem neki arról, hogy arra vágyom az ő szíve is tele legyen örömmel, boldogsággal, hittel, szeretettel. Élni jó- súgtam – de ekkor már szuszogva aludt a mellkasomon, néha hüppögve egyet-egyet.

Hány ember van, akivel nincs közös nyelvünk. Menekülnek szorító érzéseik elől, de nem a mi ölelésünkbe futnának. Talán még ők sem tudják, hova, de szeretnék valahol kipihenni fáradságaikat, mert egyszer egy anya azt suttogta nekik: élni jó.

Élni jó. Hiszem. Ezért várom azt az embert, aki megérkezik hamarosan országunkba. Nem ismeri a törvényeinket, szabályainkat, vallásunkat. Mit sem tud Európai kultúráról, nemzeti programokról. Csak az fogja érdekelni –akár befogadói kárára – hogy enni, inni kapjon; aludhasson, ha fáradt és biztonságban legyen. Azonban, ha mindezt megkapja, akkor majd kipihenten, jól lakottan ránk mosolyog: anyára, apára és a nagy testvérére, Örsire és várja, hogy példánkkal megmutassuk élni jó. Utánozni fog minket és olyanná akar majd válni, mint mi. Ezért mi befogadóan, szeretettel és türelmesen gondozzuk, amíg kész lesz arra, hogy társadalmunk hasznos és megbecsült polgára legyen. S, ami ennél is fontosabb, amíg ő is érezni, követni kezdi az egyetlen törvényt, mely újszövetséget kötött az emberek között, melynél nagyobb törvényt egyetlen unió sem ír, mely sok kirekesztő, falat emelő törvényt lerombolt: szeresd felebarátodat, mint tenmagadat.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapibuborek.blog.hu/api/trackback/id/tr897745722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása