Nem tudom, hogy más nemzetek is így gondolják-e rólunk, de mi úgy tartjuk, ha valamit, hát enni igazán tudunk. Legyen karácsony, esküvő, vagy bármilyen okból megszületett közös ebéd szinte biztos, hogy többféle, megehetetlen mennyiségű étel kerül sokak asztalára, de legalábbis a rosszullétig evéshez elegendő. Persze csupa saláta meg wellness étel. - Nem ám! Zsírosnál-zsírosabb laktató és tápláló, „gyomorkímélő” finomságok.

Én, a magam részéről imádom mikor nagy tányérokon apró falatok, íz harmóniák követik egymást egy hatfogásos ebéden, ami után mégsem érzem, hogy nem férek a bőrömbe, ellentétben a hétvégi jó kis hazai ebédekkel, ahol sokszor az első fogásnál kidőlök. A nagymama mindentbele, jófajta tanyasi csirkehúslevese kezdésként, zöldségekkel, óriás daragombócokkal, melyet követ a fokhagymaszósz egy kis főtt husival, megelőzve a töltött csirkét, párolt káposztát, krumplit, persze abból is kétfélét és a rizst plusz ha gondolod, van egy kis rántott sertéscomb is.  „Persze, egyél a töltött káposztából is, hisz azt is csináltam, és akkor zárásképpen egy kis rétes, zserbó, meg tortát is sütöttem. Jajj hát lányom, ugye nem mondod, hogy nem kóstolod meg mindet, majd elfelejtkezem az almás pitéről, dehogy vagy tele, ha ezek beléd fértek az a kis pite már nem számít.” – Ez a hadművelet segít, hogy az ember a következő vasárnapig ne gondoljon az étkezésre, vagy ha mégis, csakis azért, mert úgy szokta meg, hogy reggeli, ebéd, vacsora, ha kell, ha nem. Persze ez nem kérdés, mikor pakolnak a fent említett vasárnapi menüsorból pár doboznyit, nehogy már éhen vesszél a héten gyermekem, mit lehet enni a városban, jajj, de sovány vagy, ne viccelj ennyi tartalék kell, még beteg leszel elfogysz nekem…

Nos ezért volt egész buborékszerű nem enni 24 órán át egy kellemes fogorvosi művelet után, mert hirtelen felértékelődött a sült csirke, kis újkrumplival és paradicsommal. Mert újra érzi az ember, milyen jól esik egy-egy falat, ha kikeveredik a kaja kómából, amikor már nem is az ízekért, a szeánszért, a főzésért, a jól eső érzésekért eszik, hanem csak eszik-eszik-eszik.

Komolyan üdítő egy kis koplalás, egy diéta, egy lé nap, vagy bármi, ami lehetőséget ad arra, hogy felleld magadban a vágyat az étkezés iránt. Mert enni jó! Egy hosszú túra után nem esik jobban semmi, mint egy zsíros kenyér hagymával és kútvízzel, s erőd se lenne bármi különlegesebbhez. Egy zóna adagos hét után újra csábító lesz a nagyi kockás terítőjén tálalt étek. A téli ünnep áradat után csak zöldségekről és gyümölcsökről ábrándozol. Amikor pedig diétára köteleznek mindenféle ételre gondolsz, hisz egyiket sem eheted és könnyedén állítanál össze több hetes menüsort egy pillanat alatt, s külön élvezet végiggondolni mennyi-mennyi ételköltemény létezik a grízes tésztától a holstein szeletig, hogy csak két nagy kedvencet említsek.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapibuborek.blog.hu/api/trackback/id/tr304584586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása